top of page

TKO SE TO BORI ZA MOJU SLOBODU?

Updated: Sep 8, 2020


Svatko tko propagira kako se bori za tuđu slobodu – LAŽE! Ako se već za nešto zalaže onda je to isključivo za sebe i za vlastitu slobodu, čiji se pozitivni ishod može pozitivo odraziti i na druge po tom istom pitanju.


Nerijetko čujemo kako se uz pojam slobode uvijek na mala vrata prišulja pojam borbe, kao da sloboda ne postoji sama po sebi već se za nju treba, pazi, BORITI. Sloboda je naša priroda, ona je urođeno pravo svih živih bića. Ona je za nas predviđena. Kao što je i zrak. Kao što su voda i sunčeva svjetlost. Svo troje čine osnovu za život u ovom fizičkom obliku. Čemu onda borba? Za što se borimo? Protiv koga ili čega?


Borimo li se popiti vodu, upiti zraku sunca ili udahnuti zrak? Ako da, onda imamo problem sami sa sobom i izborima koje donosimo . Ako ne možemo pošteno udahnuti tomu za razlog mogu biti dvije okolnosti: ili one unutarnje ili one vanjske. Dakle, ili nismo načisto sa sobom samima, u skladu s vlastitim bićem pa nas guši iznutra prema van ili nismo načisto s onime ili onima što nas okružuju. Naše biće nije u skladu s njima pa ga guši izvana prema unutra. Kako bilo, radi se o okolnostima koje moramo što prije promijeniti ako nam je fizički život mio.


Tu stupa odgovornost. Svatko je odgovoran za sebe, za svoje biće. Ne preuzimati odgovornost za sebe znači ne biti odgovoran za uvjerenja koja posjedujemo, misli koje mislimo, riječi koje izgovaramo, osjećaje koje osjećamo te djela koja činimo i izbore koje donosimo. Biti neodgovoran prema sebi znači svakodnevno izabirati da drugi ljudi imaju kontrolu nad našim uvjerenjima, za kojima sljeduju uvjetovane misli, riječi, djela i izbori, kao mali vagončići koji su dio vlaka koji putuje u vlastitu propast zvanu LIŠENOST SLOBODE.


Najveća zabluda je misliti kako ne donošenjem izbora ne donosimo izbore. I nedonošenje izbora je IZBOR! Sloboda je stvar izbora. Sreća je stvar izbora. Odgovornost je stvar izbora. Za sva navedena stanja sami odlučujemo na kojem dijelu štapa se nalazimo. Živimo li obilje ili nedostatak. Izabiremo li kupati se u neograničenom obilju ljubavi, sreće i slobode ili izabiremo, bilo svjesno ili nesvjesno, jadikovati u izabranom osjećaju nedostatka istih.


Ovo je svijest. Ovo je istina. Ona ne dijeli stvari i događaje na dobre i loše. Ne postoji općenito dobro i općenito loše. Biće poznaje isključivo jedinstvo, jednost. Dioba je zadatak ega. On mjerka, uspoređuje i analizira. O prethodno usvojenim programima ega ovisi hoće li određena okolnost biti proglašena olakotnom ili otegotnom. To je krajnje uvjetovana perspektiva i način percipiranja subjektivne realnosti. Biti odgovoran znači biti objektivan. Biti objektivan znači biti svjestan. Biti svjestan znači biti sposoban misaono i osjećajno se odvojiti od okolnosti koje u datom trenutku iskustveno proživljavamo. Biti subjektivan znači misaono i osjećajno boraviti u prošlosti ili budućnosti.


Živjeti objektivno znači živjeti neuvjetovano u sadašnjem trenutku. To je sloboda. To je stanje svijesti kojemu svako biće u konačnici teži. I za nju se ne treba boriti. Sloboda se svjesno izabire, a potom svjesno živi.


 

Šaljem ljubav ❤️

vaša Romana


❧Miss R. Makše❧

139 views0 comments
bottom of page